بیست و چهارمین نمایشگاه صنایع دستی که از بیست خرداد در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران در حال برگزاری است میزبان هنرمندان 7کشور خارجی است که فرصت مغتنمی برای تبادلات فرهنگی ایرانیان با کشورهای مهم منطقه بوجود آورده است. کشورهای مهم منطقه که در حوزه صنایع دستی دارای رشته های متنوع و پرطرفداری در دنیا محسوب می شوند در نمایشگاه بین المللی صنایع دستی امسال میهمان هنرمندان ایرانی هستند.  رویدادی که بخوبی می توند از یک سو زیبایی ها و ظرافت صنایع دستی ایرانی را به هنرمندان خارجی نشان دهد و از سوی دیگر فرصتی برای هنرمندان ما ایجاد نماید تا با توانایی های هنر دیگر ممالک آشنا شوند و موقعیت خود را بخوبی درک کرده و مورد سنجشش قرار دهند.

اهمیت نمایشگاه بین المللی صنایع دستی از منظر تعاملات اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای منطقه، آن اندازه زیاد بوده است که در مراسم افتتاحیه و بزرگداشت روز جهانی صنایع دستی در روز بیستم خرداد، بالغ بر 32 سفیر و کاردار فرهنگی از کشورها و قاره های مختلف  در سالن اجلاس سران حضور پیدا کرده و روز جهانی صنایع دستی را جشن گرفتند. مقوله ای که بیانگر جایگاه مهم فرهنگ ایران و جذابیت و اهمیت صنایع دستی ایران برای دیگر کشورهاست.

به این مناسبت سری به غرفه های خارجی در نمایشگاه صنایع دستی زدیم و پای سخن هنرمندان میهمان‌مان نشستیم. بنا به گفته هنرمندان تركیه، امسال سومین باری است كه ترک‌ها در ایران نمایشگاه ابر و باد برگزار می‎كنند. «مصطفی اركانی» هنرمند پیشکسوت رشته ابر و باد ترکیه با اشاره به اینکه ایرانیان از نظر صنایع چوبی بسیار قوی‎تر و بهتر از هنرمندان ترکیه تولید می کنند گفت: قدمت هنر ابر و باد تركیه تقریبا به 1500 سال پیش باز می گردد.

كمی جلوتر به غرفه پررنگ و لعاب و پر زرق و برق چشم بادمی‌های چینی رسیدم. یكی از آنها که به سختی به زبان انگلیسی صحبت می کرد از نداشتن مترجم، و سختی ارتباط برقرار كردن با مردم ناخشنود بود. اما همسایه فارسی زبانمان افغانستان از این نظر مشکلی احساس نمی کند. «صدیقه تمسكی» كه فعالیت اصلی‎اش  تولید پارچه‌های ابریشمی است، صنایع دستی و قدیمی كشورش را كه بسیاری از زنان افغان در آن تبحر دارند را سوزن دوزی، خامك دوزی و آینه دوزی عنوان كرد.

غرفه داران كشور ازبكستان هم كه همانند مینیاتورهای ظریف و خوش رنگشان، خود نیز مؤدبانه از مردم استقبال كردند و یكی از آنها به زبان انگلیسی و بسیار متواضعانه مینیاتور اصفهان را غنی‎تر و جالب‌تر از كشور خودش توصیف كرد.

در میان 7 کشور شرکت کننده در نمایشگاه امسال، کشورهای ازبکستان، افغانستان، ترکیه و پاکستان عضو سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) هستند و نمایشگاه بیست و چهارم از این حیث نمایشگاه صنایع دستی کشورهای عضو اکو نیز محسوب می‌شود. ویژگی مشترکی که موجب انسجام و همکاری کشورهای عضو اکو شده است همانا خصلت های فرهنگی و اشتراکات بسیاری است که میان آنها وجود دارد. حضور هنرمندان کشورهای عضو اکو در نمایشگاه صنایع دستی امسال زمینه ای مناسب برای شناخت این اشتراکات برای بازدید کنندگان از این رویداد فرهنگی بوجود آورده و توسعه این تعاملات می تواند جایگاه همه اعضای آن را در عرصه بین المللی استحکام بخشد.

در این بین دو کشور هند و چین نیز به عنوان بزرگترین کشورهای صادر کننده صنایع دستی دنیا و کشور عراق به عنوان یکی از همسایگاه ایران که پذیرای بخش قابل توجهی از صادرات صنایع دستی ایران است نیز قابل توجه است. در حال حاضر  دو کشور چین و هند توانسته اند به خوبی ظرفیت های بالقوه صنایع دستی خود را در عرصه های اشتغال زایی و صادرات به فعلیت برسانند و سالانه درآمدهای ارزی زیادی را از این طریق به خود اختصاص دهند. در این بین باید افزود که ایران به همراه این دو کشور سه قطب اصلی تنوع صنایع دستی دنیا هستند اما از حیث صادرات و اشتغال زایی، کشور ما هنوز نتوانسته آن طور که باید در دنیا سهم شایسته ای را به خود اختصاص دهد.

بی شک برگزاری نمایشگاه صنایع دستی در این سطح خواهد توانست در مدت برگزاری توجه دیگر کشورهای دنیا را به کشورمان و این رویداد فرهنگی جلب نماید. به نظر می رسد که توسعه کمی و کیفی این نمایشگاه در سال های آینده بخوبی می تواند در کنار رونق اقتصادیٰ صدای فرهنگ و هنر ایران را که همواره آکنده از زیبایی و نوع دوستی است را به گوش جهانیان برساند.

انتهای پیام/

کد خبر 1393032113